Malay English

1,257 PELATIH KOR SUKSIS TERIMA PENTAULIAHAN

20 OGOS  2017 / 27 ZULKAEDAH 1438H

SUKSIS

 

UUM ONLINE: Seramai 1,257 pelatih Kor Sukarelawan Polis Siswa/Siswi (Kor SUKSIS) menerima pentauliahan masing-masing sempena Majlis Perbarisan Tamat Latihan & Penyampaian Sijil Pelantikan Pegawai Kor SUKSIS Universiti Awam (UA) Ke-13 Tahun 2017 yang berlangsung di Universiti Utara Malaysia (UUM) pagi tadi.

Majlis pentauliahan tersebut disempurnakan oleh Yang Dihormati Deputi Inspektor Jeneral Polis, Tan Sri Dato’ Sri Noor Rashid Ibrahim, Timbalan Ketua Polis Negara di Dewan Mu'adzam Shah.

Majlis dimulakan dengan Perbarisan Tamat Latihan dan Pemeriksaan Perbarisan oleh Tan Sri Dato’ Sri Noor Rashid diiringi oleh Komandan Kor SUKSIS UUM dan Pegawai Pemerintah Baris di Padang Kawad PALAPES, sebelum beliau menyampaikan Hadiah kepada Pelatih-Pelatih Terbaik Keseluruhan Universiti Awam.

Tan Sri Dato’ Sri Noor Rashid yang membacakan teks ucapan Ketua Polis Negara berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) sentiasa menyokong penubuhan Kor SUKSIS di UA, sejajar dengan objektif untuk melahirkan graduan cemerlang yang memiliki kualiti kepimpinan yang tinggi, berdisiplin serta berpegetahuan tentang bidang kepolisan dan undang-undang.

"Saya amat yakin melalui platform Kor SUKSIS ini, siswa siswi dapat mengikuti program-program latihan yang mampu membentuk kekuatan fizikal dan ketahanan mental, di samping memberi fokus kepada kemajuan akademik.

"Sebagai generasi yang berpengetahuan dan mengikuti arus teknologi maklumat, diharapkan Kor SUKSIS menjadi rakan kolaborasi PDRM dalam aspek pencegahan jenayah, serta berganding bahu dalam menjayakan inisiatif terbaharu PDRM untuk memperkasakan perkhidmatan kepada masyarakat, melalui aplikasi smartphone yang dikenali Volunteer Smartphone Patrol (VSP), iaitu platform untuk orang awam menyalurkan maklumat atau aduan atas talian dalam mendapatkan bantuan segera daripada pihak polis," ujarnya.

Sementara itu Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata melalui Kor SUKSIS ini pelajar UA telah mendapat pendidikan intensif tentang latihan-latihan kepolisan yang dapat membentuk karakter individu yang bakal menjadi pelapis pegawai polis yang profesional dalam bidang kepolisan melalui kursus dan latihan asas yang melibatkan teori dan juga latihan amali mengikut acuan PDRM.

Majlis kemudian diteruskan dengan Penyampaian Hadiah Pelatih Akademik Terbaik dan Pelatih Luar Terbaik serta Upacara Penyampaian Sijil Pelantikan Pegawai Kor SUKSIS oleh Tan Sri Dato’ Sri Noor Rashid di Dewan Mu’adzam Shah.

Secara keseluruhan seramai 1,257 orang pelajar, 100 orang pegawai kehormat Kor SUKSIS yang mewakili 20 buah kontinjen Universiti Awam termasuk 5 cawangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan 200 orang pegawai dari PDRM terlibat dalam majlis ini.

Hadir sama YDH Komisioner Polis, Dato' Asri Yusoff, Ketua Polis Kedah; Ketua-ketua Polis Negeri; Prof Dr Noor Azizi Ismail, Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Malaysia (TKPPTM); Komandan-komandan Kor SUKSIS UA, Pegawai-pegawai Kanan UUM dan Pegawai-pegawai Kanan PDRM

uum icon finas en logokpkkmscmygovtourismtv3 hires

footer_UUM_nov2018.png

City of Urbanus

People need police, sanitation, education, fire protection, housing, public transportation. Together we are going to make Urbanus the place over the rainbow, where every person will have his dream life.

Peter Hershell

Hubungi Kami

Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA

Tel: +604-928 3750
Fax : +604-928 3777
Email : unifilm@uum.edu.my

Waktu Pejabat

Ahad-Rabu: 8:00 pagi - 5:00 petang

Khamis: 8:00 pagi - 3:15 petang

Waktu Rehat: 1:00 petang - 2:00 petang

 

Lokasi Kami

map

UUM TV

h

Copyright © 2018 UNIFILM STUDIO UUM

Last Updated on Sunday, December 2 2018 Time 9:00 AM