Malay English

183 PELAJAR ASASI LAFAZ IKRAR

21 JUN 2017 / 26 RAMADAN 1438H

asasi

 

UUM ONLINE: Seramai 183 pelajar sesi 2017/2018 melafaz ikrar sebagai mahasiswa UUM sempena Majlis Ikrar Dan Ramah Mesra Pelajar-Pelajar Baharu Program Asasi Pengurusan Universiti Utara Malaysia, di Dewan Seminar A, Pusat Konvensyen semalam.

                                         

Bacaan ikrar diketuai oleh Mohamad Danial Irfan Mohd Kahar di hadapan Timbalan Naib Canselor (Akademik Dan Antarabangsa) Prof. Dr. Hassan Ali dan pegawai kanan UUM.

Diawal ucapannya, beliau memaklumkan tentang beberapa pengktirafan yang telah dicapai seperti AACSB iaitu akreditasi program sarjana muda di bawah College of Business, serta pengiktirafan lain seperti AMBA, Abest 21 dan BETTA GAMMA SIGMA.

“Saya dan Naib Canselor mengucapkan tahniah dan selamat datang kepada pelajar yang memilih Program Asasi Pengurusan UUM, anda merupakan pelajar elit UUM yang akan dididik dan menjadi feeder kepada 36 program yang ditawarkan oleh UUM pada peringkat sarjana muda nanti.

“Jumlah kemasukan bagi kohort keempat Sesi 2017/2018 seramai 183 orang   membabitkan  40 lelaki dan 143 perempuan dari pelbagai kaum sekali gus menunjukkan pelajar perempuan yang menerima tawaran hampir tiga kali ganda,” ucapnya yang membacakan teks ucapan Naib Canselor. 

Jelasnya, bahasa Inggeris menjadi bahasa pengantar bagi program ini, justeru pelajar perlu sentiasa berusaha untuk meningkatkan skil dan menguasai keempat-empat kemahiran bahasa, iaitu pendengaran, pertuturan, pembacaan dan penulisan agar tidak ketinggalan dalam pelajaran selain bersedia menduduki Malaysian University English Test (MUET) pada semester ketiga.

“Harus diingat bahawa pelajar terikat dengan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU 1971) jadi semua pelajar perlu mematuhi peraturan yang ditetapkan seperti Etika Pakaian, Peraturan Peperiksaan, tata tertib asrama dan elakkan membuat kesalahan yang menjurus kepada hukuman dibuang universiti,” pesannya.

Ulasnya, pengajian selama 3 semester memerlukan komitmen tinggi yang melibatkan 18 kursus yang ditawarkan dalam usaha melahirkan calon pelajar ijazah sarjana muda yang berkualiti dari segi intelektual. 

Sementara itu, wakil pelajar, Mohamad Daniel Mohamad Ismail yang memberi ucapan melahirkan rasa bangga menjadi sebahagian daripada warga UUM.

“Saya mewakili semua pelajar kohort keempat merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Dato’ Seri Naib Canselor serta pengurusan Universiti kerana membuka jalan kepada kami untuk berjaya pada masa hadapan.

“Pencapaian UUM sebagai universiti pengurusan terkemuka telah membuka hati  kami untuk melanjutkan pelajaran di sini,” ujarnya.

Katanya, implimentasi nilai professionalisme dan pembentukan sahsiah yang diterapkan oleh Universiti kepada warganya seperti penekanan terhadap aspek kekemasan dan kemahiran pengurusan mampu melahirkan generasi berkualiti, menonjolkan persepsi positif serta meningkatkan kebolehpercayaan masyarakat.  

“Sebagai persiapan menghadapi dunia yang mencabar, kami bersiap siaga membangun potensi diri pada tahap maksimum di samping berharap sokongan dan panduan daripada semua pihak agar matlamat yang dicita-citakan menjadi kenyataan,” tambahnya.  

uum icon finas en logokpkkmscmygovtourismtv3 hires

fotter_ipq_baru.jpg

City of Urbanus

People need police, sanitation, education, fire protection, housing, public transportation. Together we are going to make Urbanus the place over the rainbow, where every person will have his dream life.

Peter Hershell

Hubungi Kami

Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA

Tel: +604-928 3750
Fax : +604-928 3777
Email : unifilm@uum.edu.my

Waktu Pejabat

Ahad-Rabu: 8:00 pagi - 5:00 petang

Khamis: 8:00 pagi - 3:15 petang

Waktu Rehat: 1:00 petang - 2:00 petang

 

Lokasi Kami

map

UUM TV

h

Copyright © 2018 UNIFILM STUDIO UUM

Last Updated on Sunday, October 14 2018 Time 4:00 PM