Malay English

PELANTIKAN TNCPI KE KPT BUKTI UUM PUNYAI BANYAK BAKAT DAN KEPAKARAN

20 JUN 2017 / 25 RAMADAN 1438H

prof azizi

 

UUM ONLINE: Pelantikan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof Dr Noor Azizi Ismail sebagai Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Malaysia (TKPPTM) membuktikan Universiti Utara Malaysia (UUM) mempunyai banyak bakat dan kepakaran yang boleh disumbangkan di peringkat nasional.

Naib Canselor, Prof Dato' Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata pelantikan tersebut merupakan peluang terbaik untuk beliau menunjukkan kebolehan dan kualiti kepimpinan yang ada padanya hasil pengalaman lebih 25 tahun di UUM.

"Pelantikan ini bukanlah satu pelantikan yang mudah kerana pihak Kementerian mahu mencari seorang yang dinamik yang boleh memberikan sumbangan terbaik dalam memacu Pendidikan Tinggi di Malaysia yang sedang berkembang pesat.

"Justeru pelantikan ini merupakan satu kebanggaan dan pengiktirafan kepada UUM kerana berjaya menyumbang salah seorang daripada bakatnya ke peringkat kementerian," katanya pada Majlis Penghargaan Dan Sekalung Tahniah Prof Dr Noor Azizi Ismail di EDC-Hotels and Resorts petang semalam.

Majlis tersebut diadakan bertujuan meraikan Prof Dr Noor Azizi yang dilantik sebagai Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi Malaysia untuk tempoh dua tahun.

Tambah Naib Canselor lagi, pelantikan itu juga merupakan kali pertama seorang individu daripada universiti bukan penyelidikan dilantik memegang jawatan tersebut dan berharap beliau boleh memberi input mengenai isu-isu dan cabaran yang dihadapi universiti awam yang kurang mendapat perhatian daripada pihak Kementerian agar universiti awam dapat berkembang dengan lebih baik.

Sementara itu Prof Dr Noor Azizi merakamkan ucapan terima kasih kepada UUM dan Naib Canselor khususnya yang telah memberi peluang dan kepercayaan kepadanya untuk menjadi pemimpin di pelbagai peringkat selama lebih 25 tahun berkhidmat di UUM.

Katanya, UUM mempunyai potensi besar untuk menjadi antara universiti terbaik, apa yang diperlukan adalah lonjakan terutamanya dalam kalangan pemimpinnya.

"Lonjakan yang dimaksudkan adalah lonjakan keikhlasan dalam bekerja, mencari dan memberi ilmu, lonjakan pemikiran untuk berfikir di luar kebiasaan, lonjakan keberanian untuk berubah dan berbeza pandangan serta lonjakan keyakinan bahawa kita mampu menggapai impian. Impian itu bukan dari segi pangkat atau kedudukan tetapi impian untuk menyumbang lebih kepada agama bangsa dan negara," ujarnya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah banyak memberi sokongan dan komitmen yang tinggi kepadanya selama 23 bulan beliau memegang jawatan sebagai Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi).

Prof Dr Noor Azizi mula berkhidmat di UUM sejak 1992 sebagai tutor dan pernah memegang pelbagai jawatan antaranya Dekan Penyelidikan dan Inovasi, College of Business, UUM (2009-2011), Dekan Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business, UUM (2011-2015) dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) (2015-2017).

Hadir sama ahli-ahli Jawatankuasa Pengurusan Universiti, Dekan-dekan, Ketua-ketua Pusat Tanggungjawab dan pegawai-pegawai kanan UUM.

uum icon finas en logokpkkmscmygovtourismtv3 hires

fotter_ipq_baru.jpg

City of Urbanus

People need police, sanitation, education, fire protection, housing, public transportation. Together we are going to make Urbanus the place over the rainbow, where every person will have his dream life.

Peter Hershell

Hubungi Kami

Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA

Tel: +604-928 3750
Fax : +604-928 3777
Email : unifilm@uum.edu.my

Waktu Pejabat

Ahad-Rabu: 8:00 pagi - 5:00 petang

Khamis: 8:00 pagi - 3:15 petang

Waktu Rehat: 1:00 petang - 2:00 petang

 

Lokasi Kami

map

UUM TV

h

Copyright © 2018 UNIFILM STUDIO UUM

Last Updated on Sunday, October 14 2018 Time 4:00 PM