Malay English

PUPUK DAYA KREATIF TINGKATKAN MUTU KERJA JABATAN PERHUTANAN

gambar_berita_2018.jpg

 

SINTOK – Malaysia telah diiktiraf sebagai salah sebuah daripada 12 negara ‘mega-kepelbagaian’ di dunia. Sejajar dengan pengiktirafan ini, Jabatan Perhutanan Negeri Kedah begitu komited untuk meningkatkan mutu keberkesanan pengurusan, pemeliharaan dan pembangunan sumber kepelbagaian biologi hutan menerusi salah satu usaha antaranya pendokumentasian bahan sebagai sumber rujukan di masa hadapan.

Menurut Timbalan Pengarah (Pembangunan), Jabatan Perhutanan Negeri Kedah, Encik Saleh Awaludin, dalam usaha untuk menyimpan dan mengumpul bahan maklumat kepelbagaian biologi daripada sumber semulajadi, tenaga kerja yang berkebolehan dalam merakam gambar dengan syot yang menarik serta mahir menggunakan kamera video amat diperlukan agar ekosistem hutan dapat dipelihara secara berterusan.

“Jabatan Perhutanan telah memberi kepercayaan kepada Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia (UUM) untuk berkongsi pengetahuan dan kemahiran menerusi penganjuran Bengkel Fotografi dan Videografi 2018.

“Hutan di negeri Kedah sangat cantik, aset yang sangat bernilai, tapi sayang kita ada banyak bahan gambar dan footage yang tidak disunting untuk kita war-warkan kepada masyarakat di luar sana akan keindahan khazanah alam,” ujar beliau ketika hadir bagi merasmikan penutupan bengkel.

Tambah beliau, bengkel ini diharap dapat meningkatkan kemahiran, kreativiti serta produktiviti peserta dalam menjana pengeluaran produk-produk keindahan hutan menerusi pameran gambar dan pembikinan video yang kreatif sekali gus meningkatkan ekopelancongan dan aktiviti rekreasi di negeri Kedah terutamanya.

“Saya juga berhasrat agar kerjasama dengan Unifilm Studio dapat diteruskan kerana kami amat memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar berterusan daripada tenaga pakar dalam usaha mewujudkan satu pasukan kerja yang kreatif,” kata beliau.

Bengkel yang diadakan selama tiga hari bermula 24 hingga 26 Julai sarat dengan pengisian ilmu asas untuk memahami teknik penggunaan kamera untuk mengambil gambar, merakam video dan melakukan penyuntingan bertempat di EDC Hotels & Resorts, UUM.

Menurut Pengarah Projek, Suhaimi Ismail, selain teori di dalam kelas, peserta juga turut mempraktikan skill yang telah diajar di sekitar kawasan hotel.

“Peserta juga diajar cara menyunting gambar dengan menggunakan perisian Adobe Photoshop bagi menyediakan banner, poster dan risalah bertemakan “Keindahan Hutan”.

Menurut Pengarah Unifilm Studio, Bahiyah Md Idris, pihak kami berterima kasih kepada Jabatan Perhutanan di atas kepercayaan yang diberi untuk menganjurkan bengkel pada kali ini.

”Diharap kerjasama di masa hadapan dapat dijalinkan dalam usaha bersama menjaga alam semulajadi melalui perkongsian ilmu daripada tenaga pakar kami dalam bidang penyiaran agar segala bahan maklumat dapat disimpan dan digunakan dengan sebaiknya,” ujar beliau.

Tenaga pengajar yang berpengalaman terdiri daripada staf Unifilm Studio tampil berkongsi ilmu sepanjang tiga hari bengkel berlangsung dan turut dibantu oleh dua orang pelajar praktikal daripada Politeknik Metro Tasik Gelugor, Pulau Pinang.

 

CSR UNIFILM - MAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA PELAJAR SMK BANDAR BARU SINTOK

33894477 2127628550793728 7127808337235673088 o

 

SINTOK - Seramai 40 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru Sintok telah diraikan dalam Majlis Berbuka Puasa anjuran bersama Unifilm Studio dan SMK Bandar Baru Sintok di Manager's Coffee, baru-baru ini.

Kesemua pelajar terdiri pelajar Tingkatan Lima dan Tiga itu bukan sahaja diraikan dengan jamuan berbuka puasa, malah turut menerima sumbangan duit raya daripada Unifilm Studio yang diwakili Suhaimi Ismail sempena bakal menyambut kedatangan Syawal tidak lama lagi.

Turut serta guru pengiring, Nor Rizan A Latif dan staf Unifilm yang bersama-sama meraikan semua pelajar tersebut yang mana ada antaranya merupakan anak yatim dan juga mualaf. 

 

HULURAN MESRA UNIFILM STUDIO PENYERI AIDILFITRI CHANGLUN

21 JUN 2017

CSR

 

Saat yang paling mengembirakan bagi 10 buah keluarga apabila terpilih untuk menerima sumbangan Hari Raya Aidilfitri daripada Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia (UUM) sempena menyambut lebaran yang bakal kunjung tiba melabuh jendela Ramadan tahun ini.


Pengarah Unifilm Studio, Bahiyah Md Idris berkata sumbangan yang diedarkan di bawah Projek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Unifilm Studio untuk mendekati dan membantu masyarakat membuat persiapan hari raya dengan pemberian barangan keperluan asas.


“Kita gembira nak sambut raya tetapi raya itu akan lebih bermakna bila kita boleh berkongsi dengan orang lain dan ini merupakan nilai yang perlu diterapkan dalam diri setiap anggota masyarakat untuk peka dengan persekitaran sekeliling apabila ada yang susah dibantu,” kata beliau.


Tambah beliau, dana sumbangan diberikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga Negeri Kedah, Dato’ Hj Badrol Hisham Hashim bagi melancarkan perjalanan projek CSR anjuran Unifilm Studio.


Presiden Kelab Unifilm Studio, Saiful Nizam Saidon berkata pemberian sumbangan ini adalah untuk meringankan beban mereka yang memerlukan dan berharap dapat memberikan keceriaan kepada mereka dalam membuat persiapan menyambut hari lebaran.


“Sumbangan disampaikan dari rumah ke rumah di sekitar Kampung Rawa, Kampung Changkat Setul, Kampung Darat, Taman Bersatu dan Kampung Lembah Keriang, Changlun yang telah dikenal pasti melalui maklumat yang disalurkan oleh ketua kampung, kenalan rapat dan rakan-rakan.


“Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan sumbangan berbentuk barangan keperluan asas seperti beras, minyak, gula serta kuih raya dan ketupat turut diberikan agar dapat menghidupkan suasana ceria Aidilfitri di setiap rumah yang kami kunjungi”, ujar beliau.

 

“BUBUR LAMBUK RAMADAN” ERATKAN UKHWAH

Untitled-2

 

Changlun - Ramadan merupakan bulan yang dituntut untuk umat Islam meningkatkan amal ibadah dan kebajikan dalam urusan seharian serta meningkatkan tahap kesabaran bukan saja daripada lapar dan dahaga tetapi juga dalam perlakuan serta adab sesama manusia.

Bagi mengimarahkan bulan yang penuh barakah dan kemuliaan ini, Unifilm Studio dengan kerjasama pelajar-pelajar Pusat Sumber, Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Sintok (SMKBBS) serta penduduk Kampung Changkat Setul telah bergotong-royong menyediakan bubur lambuk.

Aktiviti Kacau Bubur Lambuk Ramadan dilaksanakan dibawah Projek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Unifilm Studio bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturahim dan berkongsi rezeki dengan komuniti setempat.

Pengarah Unifilm Studio, Bahiyah Md Idris berkata aktiviti sebegini pertama kali diadakan bersama penduduk dan kita telah berjaya mengagihkan 180 bungkus bubur lambuk di sekitar kawasan kampung.

“Sambutan daripada masyarakat di sini amat mengalakkan dan kita juga dapat mengenali mereka dengan lebih dekat terutama golongan yang memerlukan”, ujar beliau.

Tambah beliau lagi, Projek CSR ini telah mendapat sumbangan daripada pihak luar dalam merealisasikan misi Unifilm Studio untuk membantu masyarakat dan aktiviti ini juga merupakan kesinambungan daripada Program Iftar Mahabah bersama SMKBBS yang telah diadakan baru-baru ini.

Beliau berharap agar silaturahim yang terjalin ini dapat diteruskan melalui perancangan aktiviti-aktiviti di masa hadapan bersama penduduk. Pihak Unifilm Studio mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan aktiviti ini.

Guru Pusat Sumber SMKBBS, Nor Rizan A Latif berkata, pendedahan amalan bergotong-royong menyediakan bubur lambuk kepada generasi muda amat penting agar warisan ini dapat diteruskan.

“Anak-anak muda di kampung ini juga ringan tulang membantu dalam proses penyediaan bubur dengan bimbingan tukang masak kampung yang berpengalaman serta menghantar bubur lambuk ke rumah penduduk kampung,” katanya.

Beliau merupakan guru yang bertanggungjawab membimbing pelajar-pelajar Kelab Al-Falah Media dibawah Pusat Sumber sekolah untuk mendalami ilmu dalam bidang fotografi dan videografi di sekolah.

Pada tahun lepas, Unifilm Studio juga telah mengadakan CSR Bengkel Fotografi dan Videografi kepada pelajar-pelajar Kelab Al-Falah dan perkongsian ilmu ini berterusan apabila kemahiran teknik pengunaan kamera serta penyuntingan video yang dilakukan pelajar dipantau dari semasa ke semasa oleh tenaga pengajar yang berpengalaman.

Penduduk kampung, Anwar Kamaruddin berkata aktiviti sebegini perlu kerap dilaksanakan bersama masyarakat setempat bagi merapatkah ukhwah serta dapat membantu dan berkongsi rezeki dengan mereka yang memerlukan.

 

LAWATAN PENANDA ARAS PENERBIT RANCANGAN UMP KE UNIFILM STUDIO

23 FEBRUARY 2017 / 26 JAMADILAWAL 1438H

ump

 

 

SINTOK –Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia (UUM) telah menerima kunjungan lawatan penanda aras tiga orang Penerbit Rancangan

Pejabat Naib Canselor (PNC) dari Universiti Malaysia Pahang (UMP).

 

Lawatan ini bertujuan untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas berkaitan struktur organisasi, skop tugas, kelengkapan peralatan

rakaman audio visual dan teknikal serta hasil produk terbitan Unifilm Studio.

 

Penerbit Rancangan UMP, Anuar Abdul Aziz berkata lawatan seperti ini dapat memberi pendedahan, pengetahuan dan pertukaran

idea dalam usaha menjadikan Jabatan Penyiaran UMP sebagai sebuah Strategic Business Unit (SBU).

 

“Saya juga berharap agar lawatan ini dapat membantu kami dalam meningkatkan kefahaman menyusun atur tugas dan menyediakan

perkhidmatan yang lebih baik,” ujar beliau.

 

Beliau juga amat berterima kasih kepada pihak Unifilm Studio kerana sudi menerima kehadiran pihak UMP dan berkongsi

pelbagai perkara baharu yang mampu memberi manfaat kepada jabatan dalam usaha menjana keuntungan universiti.

 

Tambah beliau, lawatan ini merupakan susulan daripada Mesyuarat Jawatankuasa Naib Canselor/Rektor Universiti Awam Malaysia (JKNC)

yang diadakan di UUM baru-baru ini.

 

“Naib Canselor UMP amat tertarik dengan video throwback aktiviti Discover UUM yang telah ditayangkan dalam majlis Makan Malam Mesyuarat JKNC.

 

“Saya juga difahamkan, Unifilm Studio melakukan penyuntingan selepas satu jam rakaman aktiviti tersebut dijalankan sebelum ditayangkan

dalam majlis makan malam,” kata beliau.

 

Pengarah Unifilm Studio, Bahiyah Md Idris berharap agar hubungan UUM dan UMP dapat diteruskan pada masa hadapan terutamanya

bagi penghasilan produk penerbitan video yang dapat menjana pendapatan.

 

Selain itu, pihak UMP turut diberi taklimat mengenai sejarah dan latar belakang UUM setibanya di Anjung Tamu.

 

Subcategories

Subcategories

uum icon finas en logokpkkmscmygovtourismtv3 hires

fotter_ipq_baru.jpg

City of Urbanus

People need police, sanitation, education, fire protection, housing, public transportation. Together we are going to make Urbanus the place over the rainbow, where every person will have his dream life.

Peter Hershell

Hubungi Kami

Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA

Tel: +604-928 3750
Fax : +604-928 3777
Email : unifilm@uum.edu.my

Waktu Pejabat

Ahad-Rabu: 8:00 pagi - 5:00 petang

Khamis: 8:00 pagi - 3:15 petang

Waktu Rehat: 1:00 petang - 2:00 petang

 

Lokasi Kami

map

UUM TV

h

Copyright © 2018 UNIFILM STUDIO UUM

Last Updated on Sunday, October 14 2018 Time 4:00 PM