Malay English

GILAP BAKAT ANAK MUDA BERKARYA

CSR SINTOK

 

SINTOK – Seramai enam pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Sintok (SMKBBS) menyertai Bengkel Penulisan Berita, Fotografi dan Videografi Siri Ke-3 anjuran Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan kerjasama Pusat Sumber Sekolah Al-Falah di bawah projek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR).

 

Bengkel yang diadakan hanya satu hari di Unifilm Studio dan sekitar UUM ini bertujuan untuk mengasah lagi kemahiran pelajar yang sedia ada susulan daripada bengkel lalu bagi menghasilkan video, foto dan berita yang lebih berkualiti serta penambahan ilmu baru.

 

Pelajar membawa bahan-bahan berita, foto dan video daripada aktiviti sekolah yang telah dijalankan bagi melakukan sesi suntingan dipantau oleh staf Unifilm Studio yang berpengalaman.

 

Jalinan kerjasama melalui projek CSR ini telah menyumbang kepada penyebaran ilmu pengetahuan dalam dunia kewartawanan, fotografi dan videografi serta dapat mengukuhkan hubungan antara Unifilm Studio dengan pihak sekolah.

 

KEBERKATAN RAMADAN PENYERI AIDILFITRI

SUMBANGAN RAMADAN UNIFILM

 

SINTOK – Unifilm Studio dengan kerjasama Perpustakaan Sultanah Bahiyah, Universiti Utara Malaysia (UUM) telah mengadakan kutipan sumbangan sepanjang bulan Ramadan untuk berkongsi rezeki membantu meringankan beban kepada 10 keluarga yang kurang berkemampuan.

Pemberian sumbangan dihantar dari rumah ke rumah bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturahim bersama keluarga penerima dan lawatan ke Hospital Tuanku Fauziah, Kangar Perlis bagi menghulurkan sumbangan wang ringgit dan keperluan harian kepada keluarga Mohd Azmee.

Keluarga Mohd Azmee diuji dengan keadaan anak bongsunya, Muhammad Aryyan Amsyar disahkan mengidap ketumbuhan di bahagian kepala dan terpaksa menjalani kimoterapi yang menelan perbelanjaan yang besar.

Menurut Presiden Kelab Unifilm, Mohd Azizul Helmi Hj. Baharudin berkata kita harap dengan pemberian sumbangan ini sedikit sebanyak dapat membantu meringankan bebanan yang ditanggung serta mampu menyerikan kehadiran Aidilfitri yang bakal tiba.

“Setiap penerima mendapat barangan seperti beras 10 kilogram, gula, susu, tepung, minyak masak, telur, nasi impit, serunding, kuah raya serta pemberian sejumlah wang ringgit,’ ujar beliau.

Ujar beliau, setiap tahun program seumpama ini dijalankan bagi membela nasib golongan yang kurang berkemampuan khususnya di sekitar kawasan Sintok dan Changlun.

 

IPTA BEBAS DENGGI 2018: UNIFILM TERIMA PENGHARGAAN

FOTO AEDES

SINTOK: Unifilm Studio UUM telah menerima penghargaan dalam menjayakan Pertandingan IPTA Bebas Denggi 2018 yang telah disampaikan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Hendrik Lamsali.

Bertemakan “Komuniti ASEAN Membanteras Denggi”, Unifilm Studio telah menghasilkan video promosi, video perbentangan dan persembahan multimedia melalui perbincangan bersama Pusat Kesihatan Universiti.

Pertandingan tersebut memperlihatkan Universiti Utara Malaysia (UUM) telah dinobatkan sebagai Johan Pertandingan Universiti Awam Bebas Denggi 2018 daripada 20 Universiti Awam seluruh negara sempena Sambutan Hari Denggi ASEAN.

Selain itu, UUM turut memenangi kategori Pengurusan Denggi Terbaik sekali gus membawa pulang jumlah wang kemenangan RM 7,000.

Hadiah kemenangan disampaikan Menteri Kesihatan Malaysia, YB Dr. Haji Dzulkefly Ahmad yang turut menyempurnakan perasmian Sambutan Hari Denggi Peringkat ASEAN 2018 di Sekolah Rendah Agama Kampung Sungai Kayu Ara Damansara Utama, Petaling Jaya, Selangor.

 

JELAJAH RAMAH ASNAF CERIAKAN AMBANG AIDILFITRI KAMPUNG MUSA

918d21a7-cecc-4480-9bfb-22e64a618343

Oleh: Musyaznie Mokhtar

Foto: Fuad Stephen

KUALA NERANG - Pemergian Ramadan bakal ditangisi oleh setiap mukmin. Ini kerana bulan Ramadan mampu meraih keuntungan besar daripada Allah SWT bagi sesiapa sahaja yang menghidupkan amalan kebaikan di dalam dirinya antaranya bersedekah.

Allah SWT memuliakan dan melipatgandakan pahala kepada hambaNya yang berkongsi rezeki di bulan Ramadan antaranya menginfakkan harta kekayaan di jalan Allah, memberi sumbangan wang ringgit, bantuan tenaga atau sokongan moral kepada insan yang memerlukan.

Bersempena menyambut kedatangan Syawal, Projek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Persatuan Pegawai Pengurusan dan Profesional (Tadbir dan Ikhtisas), PERPATI UUM dengan kerjasama Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia (UUM) telah meraikan seramai 60 golongan asnaf menerusi Program Jelajah Ramah Asnaf 2019 pada 31 Mei 2019.

Presiden PERPATI UUM, Mejar Mohamad Ezanee Yazid berkata, pemberian sumbangan adalah dalam bentuk keperluan harian seperti beras, minyak, gula, kuih raya, kordial, serunding, Milo, dan sebagainya diagihkan kepada para penerima yang terdiri daripada ibu tunggal dan warga emas yang kurang berkemampuan.

“Program sebegini sering kami adakan setiap tahun bagi membantu meringankan beban mereka yang kurang bernasib baik serta dapat berkongsi kegembiraan menyambut kedatangan Syawal yang bakal tiba beberapa hari sahaja lagi.

“Pada tahun ini, pemberian sumbangan dilakukan di Masjid Kampung Musa, Pedu, Kuala Nerang dengan kerjasama Ahli Jawatankuasa Masjid Al-Alkram, untuk disalurkan bantuan tersebut kepada penduduk kampung sekitar kariah Masjid Al-Alkram, Kampung Musa. Pada tahun lalu, kita telah menyampaikan sumbangan seumpamanya di sekitar Kampung Changkat Setul, Changlun dengan berbasikal beramai-ramai bersama ahli persatuan,” ujar beliau.

Naib Presiden PERPATI merangkap Pengarah Unifilm Studio, Bahiyah Md. Idris berkata sumbangan ini merupakan hasil kutipan sumbangan daripada staf UUM, Ahli PERPATI dan individu yang menginfakkan wang bagi membolehkan niat murni ini dilaksanakan seterusnya menyalurkan sumbangan ini kepada jumlah asnaf yang ramai.

“Usaha sama Unifilm Studio melalui pemberian sumbangan daripada seorang individu yang dermawan mengejar ganjaran bulan Ramadan serta pembabitan staf yang turut hadir membantu dan membuat liputan media amat dihargai.

“Saya juga berterima kasih kepada semua pihak yang turun padang membantu menjayakan program ini serta penduduk kampung yang baik hati bergotong-royong menyediakan juadah berbuka puasa untuk kami,” kata beliau.

Sementara itu, seorang penerima Bedah Ali berkata, dia sangat bersyukur kerana terpilih menerima sumbangan sempena menyambut ketibaan Aidilfitri sedikit sebanyak dapat meringankan beban menyediakan keperluan menjelang Syawal.

“Makcik ucap terima kasih kepada orang UUM kerana sudi datang hulur bantuan, mari jauh-jauh bagi barang dapur, kuih raya ni syukur alhamdulillah,” ujarnya.

 

MEMANAH TINGKATKAN KUALITI KERJA MEMBINA STAMINA

FOTO MEMANAH

SINTOK: Bagi meningkatkan stamina setiap staf, Kelab Unifilm Studio telah menganjurkan aktiviti “Fit Unifilm Studio” yang melibatkan 15 staf dan enam pelatih industri di Pusat Sukan, Universiti Utara Malaysia.

Pengerusi Kelab, Mohd Azizul Helmi Hj. Baharuddin berkata, aktiviti sukan memanah dapat melatih emosi dan fizikal untuk bertenang ketika menetapkan sasaran dan pastinya mampu dipraktikan ketika menjalankan tugas di tempat kerja.

“Kita juga mampu meningkatkan tahap kecergasan diri dalam melakukan kerja seharian dan menghasilkan kualiti ibadah yang lebih khusyuk,” ujar beliau.

Aktiviti sukan memanah yang julung kali diadakan ini turut menunjukkan kehebatan dan kemahiran semua staf beraksi walaupun pertama kali sudah mampu mengsasarkan sasaran utama 10 mata.

 

Subcategories

Subcategories

uum icon finas en logokpkkmscmygovtourismtv3 hires

Footer 1 jan 2019

City of Urbanus

People need police, sanitation, education, fire protection, housing, public transportation. Together we are going to make Urbanus the place over the rainbow, where every person will have his dream life.

Peter Hershell

Hubungi Kami

Unifilm Studio, Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA

Tel: +604-928 3750
Fax : +604-928 3777
Email : unifilm@uum.edu.my

Waktu Pejabat

Ahad-Rabu: 8:00 pagi - 5:00 petang

Khamis: 8:00 pagi - 3:30 petang

Waktu Rehat: 1:00 petang - 2:00 petang

 

Lokasi Kami

map

UUM TV

h

Copyright © 2018 UNIFILM STUDIO UUM

Last Updated on Monday, July 15 2019 Time 4:00 PM